سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تکنولوژی آموزشی

با سلام ... ورود شما را به وبلاگ تکنولوژی آموزشی خوش آمد میگویم امیدوارم که مطالب این وبلاگ مورد استفاده شما عزیزان قرار گیرد ....

عنوان  :  سیستم های خبره Expert Systems
کلمات کلیدی  :  سیستم، تصمیم گیری، سیستم های اطلاعاتی، سیستم های پشتیبانی تصمیم، سیستم های خبره

سیستم­های خبره سیستم­های برنامه­ریزی شده­ای هستند که پایگاه­ دانش آنها انباشته از اطلاعاتی است که انسان­ها هنگام تصمیم­گیری درباره یک موضوع خاص بر اساس آن تصمیم می­گیرند.
درواقع سیستم خبره برنامه­های کامپیوتری هستند که نحوه تفکر یک متخصص در یک زمینه خاص را شبیه‌سازی می­کند. این نرم‌افزارها، دارای الگوی منطقی­ هستند که یک متخصص براساس آنان تصمیم‌گیری می­کند. یکی از اهداف هوش مصنوعی، فهم هوش انسانی با شبیه‌سازی آن توسط برنامه کامپیوتری است. البته بدیهی است که هوش را می‌توان به بسیاری از مهارت­های مبتنی بر فهم، از جمله توانایی تصمیم­گیری، یادگیری و فهم زبان تعمیم داده و از این‌رو یک واژه کلی محسوب می­شود. بیشترین دستاوردهای هوش مصنوعی، در زمینه تصمیم‌گیری و حل مسئله بوده است؛ که عالی­ترین موضوع سیستم خبره را شامل می­شود. به آن نوعی از برنامه هوش مصنوعی که به سطحی از خبرگی می­رسند که می­توانند به‌جای یک متخصص در یک زمینه خاص تصمیم­گیری کنند، سیستم خبره می‌گویندجهانی شدن در هر مکانی سازمان­ها را در مقابل موقعیت­های جدید رقابتی قرار داده است، مکانی که توانمندی‌های علمی و رفتارهای کارآ را به‌سوی فراهم کردن حاشیه رقابتی سوق می‌دهد. این روزها بسیاری از سازمان­ها سعی می‌کنند تا موقعیت رقابتی‌شان را از طریق استفاده بهتر از دانش و جستجو برای روش‌های جدید، به‌منظور آماده کردن و ارتقای تجربیات و سرمایه‌های عقلانی که برای خود در نظر گرفته‌اند، بهبود دهندبه‌عبارت دیگر، محیط­های تجاری پیچیده‌تر و رقابتی‌تر شده‌اند و نیاز به ابزارها برای کمک به تصمیم­گیران که قادر به تصمیم­گیری دقیق نیستند، بیشتر شده است. موفقیت یک سازمان به بسیاری از عوامل بستگی دارد. بسیاری از این عوامل، در خارج از کنترل سازمان­ها است؛ عواملی از قبیل قوانین و مقررات دولتی و غیره که تأثیر نسبتا شدیدی را بر تصمیم‌های سازمانی دارند؛ اما اکثر عواملی که بر تصمیم­های سازمان اثرگذارند، در حیطه کنترل و اختیار سازمان­ها است. تکنولوژی سخت‌افزارها و نرم­افزارهای کامپیوتری در سال­های اخیر، تغییرات مشخصی را ایجاد کرده‌اند. مزیت این قبیل تکنولوژی­ها تولید، جمع­آوری، ذخیره­سازی، مدیریت و توزیع اطلاعات به‌صورتی راحت‌تر و اثربخش‌تر است. کامپیوترها رشد چشم‌گیری داشته‌اند و قابلیت در دسترس بودن آنها، موجب رشد استفاده از سیستم‌های اطلاعاتی را فراهم آورده است. سیستم­ خبره به‌عنوان سیستم اطلاعاتی که به‌منظور توجه به امکان‌پذیری و انتخاب مناسب در شرایط معین طراحی شده است، جهت­گیری متفاوت و برجسته­ای در مقایسه با سیستم­های اطلاعاتی که مبنای آن مبادله­ای است، دارند. سیستم اطلاعاتی مبادله­ای، ابزاری کارآ در رابطه با فرآیند ذخیره‌سازی مبادلات است؛ بدین دلیل، این سیستم­ها ساختار ویژه­ای را ارائه می‌دهند که به‌طور خلاصه بر مبنای پایگاه منظمی قرارگرفته است. بنابراین در حالی‌که سیستم­های اطلاعاتی مبادله‌گرا، دارای تمرکز اطلاعاتی هستند، سیستم خبره دارای تمرکز خاصی برتصمیم­گیری­ها است
با توسعه تحقیقات هوش مصنوعی که هدف آن مشابه‌سازی ویژگی‌های انسان از طریق سیستم‌های کامپیوتر است، سیستم‌های خبره به‌عنوان سیستم‌هایی که بتوانند به‌جای انسان در فرایند تصمیم‌گیری به انتخاب بپردازند، در اواخر دهه 90 مطرح گردیداما نخستین سیستم خبره اتوماتیک در سال 1965 میلادی در دانشگاه استنفورد به‌نام DENDRAL طراحی شد؛ که در شیمی کاربرد داشت و هدف آن کمک به جستجوی ساختار ترکیبات ارگانیکی بود که از راه محاسبه بر روی فرمول‌های شیمیایی به‌دست می‌آمد 
سیستم‌های پشتیبانی تصمیم (DSS Design Support System: )
سیستم­های خبره یکی از شاخه­ها و زیرمجموعه­های مهم سیستم­های پشتیبانی تصمیم هستند؛ که با کمک به متخصصان انسانی و با شبیه­سازی تفکر خاص یک متخصص به فرآیند تصمیم­گیری و تصمیم‌سازی در سازمان­ها کمک­های فراونی می­کنند. می­توان DSS یا سیستم‌های پشتیبانی تصمیم را به‌عنوان یک سیستم پشتیبانی مدیران، جهت حل مسائل نیمه ساختاریافته به‌وسیله فراهم کردن اطلاعات و پیشنهادات تعریف کرد .این پیشنهاد می­تواند به‌شکل تصمیم­های توصیه‌شده و هم‌چنین فرآیندهای توصیه­ای برای به جریان انداختن امور جاریه سازمان باشد؛ ظرفیت فرآیند توصیه­ای در این مقوله، DSS را به‌عنوان یک سیستم خبره معرفی می­نماید.
DSS سیستم‌های هدفمندی هستند که مدل‌های تحلیلی را باداده‌های عملیاتی برای مدیرانی که با موقعیت‌های تصمیم نیمه ساختاریافته مواجه هستند، ترکیب می‌نمایند.این سیستم­ها، به تحلیل و مدل‌سازی مشکلات و مسائل غیر ساختاریافته کمک شایانی می­کنند؛ یکی از مواردی که مکرر از سیستم‌های DSS استفاده می­شود، بسته یا نرم‌افزارهای صفحه‌گستر هستند؛ که توسط این صفحه‌گسترها کاربران می­توانند مدل­های مختلف را ساخته و متغیرها و فرضیات مختلف را بررسی کنند 
اجزای سیستم­های خبره
سیستم خبره از هشت عنصر که در شکل زیر نشان داده شده، تشکیل می‌شود:
کاربر؛ شخصی است که با سیستم ارتباط متقابل دارد؛ که دسته بندی‌های مختلفی از آن وجود دارد. در بین این دسته‌بندی‌ها، کاربری که از هرجهت درگیر با پروژه سیستم باشد، نقش مهمی در موفقیت ایجاد سیستم‌های خبره دارد. ایجاد سیستم‌های خبره تا زمانی‌که مورد پذیرش کاربر قرارنگرفته باشند، سودی نخواهد داشت.
فرد خبره؛ شخصی که متخصص در یک زمینه خاص نه در تمام زمینه‌ها بوده و طی سال‌ها تجربه در حل مسائل مربوط به یک زمینه خاص، تخصص یافته است.
مهندس دانش؛ شخصی است که سیستم‌های خبره را طراحی کرده و می‌سازد؛ یک متخصص کامپیوتر که بر روش‌های هوش مصنوعی اشراف دارد و می‌تواند روش‌های متفاوت هوش مصنوعی را به‌طور مقتضی در حل مسائل واقعی به‌کار گیرد.
پایگاه داده؛ مجموع داده‌هایی درباره موضوع‌ها و وقایعی است که در پایگاه دانش، به‌منظور دست‌یابی به‌نتایج مورد نظر به‌کار خواهد رفت.
پایگاه دانش؛ مشتمل بر دانش متخصص و شیوه‌های داد و ستد با پایگاه داده برای دست‌یابی به نتایج مورد نظر است.
موتور استنتاج؛ امکان استنتاج و نتیجه‌گیری از ارتباط بین پایگاه داده و پایگاه دانش را فراهم می‌کند.
سیستم توضیح؛ چگونگی دست‌یابی سیستم به یک نتیجه خاصی را برای کاربر تشریح می‌نماید. این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ زیرا پذیرش و تأیید کاربر را افزایش می‌دهد و به شناسایی و تصحیح خطا واشکال‌های ساده سیستم نیز کمک می‌کند.
قسمت اکتساب دانش؛ که فرایند استخراج، طراحی و ارائه دانش است. در‌ اغلب موارد، استخراج دانش متخصص از طریق تکنیک مصاحبه صورت می‌گیرد 

مزایا و محدودیت­های سیستم­های خبره
از دستاوردهای سیستم­های خبره می­توان صرفه‌جویی در هزینه­ها و نیز تصمیم­گیری بهتر و دقیق‌تر را نام برد. استفاده از سیستم­های خبره، برای شرکت­ها می­تواند صرفه­جویی به‌همراه داشته باشد، در زمینه تصمیم­گیری نیز گاهی می­توان در شرایط پیچیده با بهره­گیری از چنین سیستم­هایی تصمیم‌های بهتری را اتخاذ کرد و جنبه­های پیچیده­ای را در مدت زمان بسیار کمی مورد بررسی قرار داد که تحلیل آن به روزها زمان احتیاج دارد.
 از سوی دیگر، به‌کارگیری سیستم­های خبره، محدودیت­های خاصی را به‌دنبال دارد؛ به‌عنوان نمونه، این سیستم­ها نسبت به آنچه انجام می­دهند، هیچ حسی ندارند. چنین سیستم­هایی نمی­توانند خبرگی خود را به گستردگی وسیعی تعمیم دهند؛ چراکه تنها برای یک منظور خاص طراحی شده­اند و پایگاه دانش آنان از دانش متخصصان آن حوزه نشات گرفته است؛ به‌همین علت، محدود هستند. این سیستم‌ها از آنجا که توسط دانش متخصصان، تغذیه اطلاعاتی شده­اند، درصورت بروز برخی از موارد پیش‌بینی نشده نمی­توانند شرایط جدید را به‌درستی تجزیه و تحلیل کنند.
ریموند دو مشخصه برای محدودیت پتانسیل سسیستم‌های خبره به‌عنوان یک وسیله حل مسئله امور بازرگانی بر‌می‌شمارد: نخست اینکه، آنها علم متناقض را نمی‌توانند کنترل نمایند. دوم، سیستم‌های خبره نمی‌توانند مهارت‌های غیر استدلالی که به‌عنوان مشخصه شخص حل‌کننده مسئله است، را به‌کار برند
 
مشکلات استقرار سیستم­های خبره
یکی از موانع اصلی بر سر استقرار سیستم‌های اطلاعاتی و به‌خصوص سیستم­های هوشمند تصمیم­گیری، نیروی انسانی موجود در سازمان است. مقاومت در برابر تغییر یکی از نشانه‌های اهمیت نیروی انسانی سازمان است. بیشتر افراد با شدت­های متفاوت به تغییرپذیری بی­علاقه­اند. انسان­ها متشکل از عادات خود هستند هرچه انسان­ها می­دانند، حتی اگر مطلبی را به اشتباه یاد گرفته باشند، آن‌را به‌عنوان ارزش قابل احترامی برای خود می‌دانند. تغییر و اصلاح این ارزش­ها هرچند در افراد مختلف متفاوت است، ولی تغییرپذیری انسان‌ها مترادف با بی‌ارزش شدن دانسته­هایشان تلقی می‌شود و مقاومت ناخودآگاه با آن امری اجتناب‌ناپذیر است

[ سه شنبه 92/9/5 ] [ 12:47 عصر ] [ مریم زارع احتشامی ]

[ نظر ]

 چند ترفند ویندوزی !

1. اگر می خواهید مرورگرتان با آدرس مورد نظر شما اجرا شود و مستقیما به سایت دلخواه تان برود، فقط کافی است آدرس سایت را در منوی Run تایپ کرده و کلید Enter را بزنید. به طور مثال http://advanced.parsiblog.com

 

2. همه منوهای ویندوز، کلیدهای میانبر دارند که از ترکیب کلید Alt با یکی از حروف موجود در نام آن منو، ساخته شده است. در حالت عادی بازدن کلید Alt، این حروف میانبر، با یک زیر خط مشخص می شوند. به منظور نمایش دائمی این زیرخط ها، با کلیک راست روی میز کار و انتخاب گزینه Properties از منوی ظاهر شده، به زبانه Appearance بروید. در ادامه دکمه Effects را کلیک کرده و علامت گزینه Hide underline letters for keyboard navigation until press the [Alt] key را بردارید.

3. اگر می خواهید با زدن کلید Caps Lock، Num Lock یا Scroll Lock، صدایی از کامپیوترتان پخش شود، کنترل پنل را باز کرده، به قسمت Accessibility رفته و گزینه Togglekeys را فعال کنید.


4. در ویندوز XP، با نگه داشتن کلید Shift در پنجره Turn off computer، دکمه Standby به Hibernate تبدیل می شود. Hibernation یا خواب زمستانی، وضعیتی است که در آن، کامپیوتر قبل از خاموش شدن، محتویات حافظه را روی هارد دیسک ذخیره می کند و یا هنگام راه اندازی مجدد، ویندوز را با همان وضعیت قبلی بالا می آورد.


5. اگر ویژگی Hibernate روی ویندوز شما فعال نیست، برای فعال کردن آن، قسمت Power Options را از کنترل پنل باز کرده و به زبانه Hibernate بروید. اگر چنین زبانه ای وجود ندارد، دلیل آن، عدم پشتیبانی سخت افزار کامپیوترتان از این ویژگی است. در زبانه Hibernate گزینه Enable hibernation را فعال کرده و دکمه OK را کلیک کنید..


[ دوشنبه 92/9/4 ] [ 5:35 عصر ] [ مریم زارع احتشامی ]

[ نظر ]

تفاوت وایمکس با ADSL

 

وایمکس نسل جدیدی از تکنولوژی دسترسی به اینترنت پرسرعت است که برای نخستین بار در ایران، توسط ایرانسل در 7 کلانشهر تهران، اصفهان، شیراز، تبریز، مشهد، اهواز و کرج راه‌اندازی شده و باعث گسترش و افزایش ضریب نفوذ دسترسی به اینترنت خواهد شد.

آرش کریم بیگی - مدیر روابط عمومی ایرانسل - در گفت‌وگو با ایسنا با بیان این مطلب گفت: در فن‌آوری وایمکس، اینترنت پرسرعت از طریق امواج رادیویی و آنتن‌های شبکه مستقل وایمکس ایرانسل که در سطح 7 کلانشهر کشور نصب شده، به دستگاه مودم وایمکس کاربر انتقال می‌یابد و هیچ نیازی به خط تلفن نیست.

به گفته وی، وایمکس، یک فن‌آوری نوین برای انتقال بی‌سیم و پرسرعت اطلاعات است که با پوشش منطقه وسیع تحت پوشش دکل‌های وایمکس، شهر، شهرک‌های صنعتی و مناطق راهبردی را پوشش می‌دهد و اینترنت پرسرعت را برای سازمان‌ها، موسسات و شرکت‌های تجاری و همچنین منازل مسکونی و تمامی افراد، در هر نقطه‌ای از مکان‌های تحت پوشش شبکه وایمکس ایرانسل فراهم می‌آورد، به طوری که کاربر قادر خواهد بود در هر لحظه، حتی در شهرهای دیگر تحت پوشش وایمکس ایرانسل، توسط رایانه‌اش به اینترنت پرسرعت بی‌سیم متصل شود.

وی ادامه داد: با تکیه بر پوشش گسترده و زیرساخت‌های قوی وایمکس ایرانسل می‌توان اینترنت را با سرعت‌های مختلف و حجم‌های ترافیکی متنوع در اختیار کاربران قرار داد که باعث گسترش و افزایش ضریب نفوذ دسترسی به اینترنت خواهد شد.

مدیر روابط عمومی ایرانسل گفت: کاربران خانگی که به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند، می‌توانند با دسترسی به شبکه وسیع وایمکس ایرانسل، دسترسی خود را به اینترنت تامین کنند، همچنین کاربرانی که به دنبال کیفیت برتر اینترنت هستند و می‌خواهند در محل‌های مختلف از جمله محل کار، منزل و یا منزل دوستان و آشنایان به اینترنت پرسرعت بی‌سیم دسترسی داشته باشند، می‌توانند بدون نیاز به خط تلفن و با بهره‌گیری از کیفیت بالای امواج وایمکس و امکانات مودم‌های داخلی وایمکس ایرانسل، از اینترنت پرسرعت بی‌سیم استفاده کنند.

او ادامه داد: همچنین شرکت‌های بزرگ و یا درحال توسعه نیز که فن‌آوری ADSL دیگر پاسخگوی نیازهای آنان نیست و یا شرکت‌هایی با شعب و دفاتر مختلف در شهرها و مناطق مختلف می‌توانند تمامی نیازهای تجاری خود را با استفاده از فن‌آوری وایمکس ایرانسل و خدمات متنوع آن برطرف کنند.

به گفته آرش کریم بیگی، براساس آخرین اعلام وایمکس فروم، تا پایان ماه ژانویه 2010 تعداد اپراتورهای که شبکه وایمکس خود را راه‌اندازی کرده‌اند و یا در حال راه‌اندازی هستند به 555 اپراتور رسیده است.

وی افزود: مهمترین ویژگی وایمکس، بی‌سیم بودن و سیار بودن آن در فواصل طولانی مانند یک شهر بزرگ است، بدون وایمکس امکان متحرک بودن کاربر تقریبا صفر است و یا به محیطی بسته، محدود می‌شود. از دیگر ویژگی‌های وایمکس این است که علاوه بر دیتا، صدا و تصویر را نیز به خوبی پشتیبانی می‌کند و کاربر می‌تواند بدون محدودیت زمانی در تمام شبانه روز به هر مقدار که پهنای باندش اجازه دهد، دانلود و آپلود داشته باشد.

او تصریح کرد: همچنین در این فن‌آوری استفاده از خدمات ارزش افزوده‌ای چون تلفن اینترنتی (VoIP) و شبکه اختصاصی مجازی نیز گنجانده شده است.

وی تاکید کرد: ویژگی‌های وایمکس ایرانسل به گونه‌ای است که با توجه به کیفیت، امکانات و ویژگی‌های منحصر به فردش، آن را به عنوان انتخابی ارزان‌تر نسبت به سایر گزینه‌های موجود معرفی می‌کند.

او در خصوص تفاوت‌ها و برتری‌های وایمکس در مقایسه با فن‌آوری سیمی ADSL گفت: به لحاظ فنی، وایمکس سیستم ارتباطی بی‌سیم است و نیازی به زیرساخت‌های سیمی، کابل کشی و خط تلفن ندارد، اما ADSL نیازمند کابل کشی و خط تلفن است که در بسیاری موارد هزینه‌های فراوانی را به کاربران تحمیل می‌کند.

وی ادامه داد: گذشته از هزینه‌ها، به دلیل برخی محدودیت‌های فنی، در بسیاری از نقاط شهر، امکان دسترسی به ADSL وجود ندارد، به طوری که کاربران مجبور شده‌اند به سیستم‌های کم سرعت و سنتی Dial-up بسنده کنند، اما با وایمکس ایرانسل، اینترنت در تمامی نقاط شهرهای تحت پوشش در دسترس خواهد بود.

به گفته کریم بیگی علاوه بر این با وایمکس ایرانسل، شهرک‌های صنعتی و مناطق تجاری که در حومه شهرها واقع هستند و با ADSL امکان ارائه خدمات به آن‌ها وجود ندارد، از مزایای اینترنت پرسرعت بی‌سیم بهره‌مند خواهد شد.

وی تصریح کرد: با وایمکس امکان گسترش موسساتی مثل بانک‌ها، شرکت‌های تجاری و موسسات آموزشی که به اینترنت پر سرعت نیاز دارند، امکان‌پذیر می‌گردد اما با ADSL مشترکان تنها می‌توانند در منزل یا محل کار و به عبارتی در یک مکان ثابت و محدود از اینترنت استفاده کنند، اما قابلیت سیار و بی‌سیم بودن وایمکس این امکان را به کاربر می‌دهد که در تمامی نقاط تحت پوشش تنها با استفاده از مودم و اتصال آن به منبع برق و رایانه شخصی، از اینترنت پرسرعت استفاده کنند، با این آزادی عمل مشترکان در تمامی نقاط از جمله محل کار، جلسات و حتی مسافرت به دیگر شهرهای تحت پوشش وایمکس ایرانسل، در تمامی طول شبانه روز قادر به اتصال به اینترنت پرسرعت بی‌سیم خواهند بود.

به گفته وی وایمکس ایرانسل برای انتقال اطلاعات از تکنیک‌ها و استانداردهایی نظیر AES و DES استفاده کرده و با رمزنگاری اطلاعات، حریم شخصی امنی را بر بستر پهنای باند وسیع خود تامین کرده که موجب امنیت در برابر استراق سمع گردیده و قابلیت مقابله با نفوذ پنهانی و هک را پدید آورده است.


منبع : عصر ایران

 


[ دوشنبه 92/9/4 ] [ 5:31 عصر ] [ مریم زارع احتشامی ]

[ نظر ]

چگونه هنگام بالا آمدن ویندوز موزیک پخش شود؟

در ویندوز XP موقع بالا آمدن ویندوز یک موزیک کوتاهی پخش می شود. برای اینکه این موزیک و موزیک های دیگر محیط کاربری ویندوز رو به دلخواه خودتون تغییر بدین به ادامه ی مطلب برین ...


مسیر زیر را دنبال کنید:

Start / Control pnel / sound and audio devices

وقتی این مراحل را طی کردید پنجره ای باز میشود که شما روی تب Sound کلیک کنید و در کادر بزرگ سفید رنگ پایین دنبال کلمه Start Windows بگردید و گزینه Browse را بزنید و آهنگ مورد نظر خود را انتخاب کنید و Ok را بزنید.
البته در این فهرست لیست تمام صداهای محیط ویندوز وجود دارد که به اختیار خودتون می تونید تغییرشون بدین

از این به بعد وقتی که کامپیوتر شما بالا آمد موزیکی که در آموزش بالا انتخاب کردید اجرا میشود.


[ دوشنبه 92/9/4 ] [ 5:25 عصر ] [ مریم زارع احتشامی ]

[ نظر ]

رنگ در طراحی صفحات وبلاگ و وبسایتها چه اهمیتی دارد؟

راستی اهمیت رنگ در طراحی وب چیست؟
ما در هنگام صحبت با دیگران علاوه بر حرف زدن کارهای دیگری نیز مانند خندیدن، اشاره کردن، نگاه کردن، عصبانی شدن و غیره انجام میدهیم. تمام این کار ها در ارتباط برقرار کردن ما با مخاطب تاثیر دارد و گاهی بسیاری از حرف ها را با چیزی غیر از زبان بیان میکنیم. یک صفحه وب نیز باید بتواند علاوه بر انتقال مطالب، احساس طراح وب آن صفحه را نیز بیان کند. این کار را رنگ ها در طراحی وب انجام میدهند. حس خشم، محبت، شادی و حتی اعتماد از طریق رنگ ها به بیننده منتقل میشود .
یک صفحه وب نیز باید بتواند علاوه بر انتقال مطالب، احساس طراح وب آن صفحه را نیز بیان کند. این کار را رنگ ها در طراحی وب انجام میدهند. حس خشم، محبت، شادی و حتی اعتماد از طریق رنگ ها به بیننده منتقل میشود....

 رنگ ها و معانی آنها :
رنگ سبز و سفید با هم ترکیب مناسبی بوجود می آورند. اما در ژاپن یک گل میخک صد پر سفید نشان مرگ است و در چین کلاه سبز به معنای خیانت یک زن به شوهرش معنی میدهد. کلاه سبز با میخک سفید نشان زیبایی برای لوگوی یک شرکت نمیتواند باشد. گرچه سبز رنگ آرامش بخش است (به همین دلیل در بیمارستان ها استفاده میشود) و در ضمن رنگ سبز راحت تر از بقیه رنگ ها در چشم انسان آنالیز میشود. ترکیب های گوناگون رنگ سبز معانی گوناگونی میدهد. ترکیب سبز و زرد کمترین طرفدار را بین بینندگان دارد.
قرمز برای افزایش فشار خون و سرعت ضربان قلب استفاده میشود. افرادی که در محیط قرمز کار میکنند معمولا سریعتر کار میکنند، اما اشتباهاتشان در کار بیش از دیگران است. این رنگ امیال درونی مثل اشتها، بی قراری و تنش عصبی را افزایش میدهد. ایجاد یک سایت با دو رنگ آبی کمرنگ و قرمز کمرنگ ایده بسیار ضعیفی است. رنگ قرمز ملایم طولانی ترین طول موج را داراست و آبی ملایم کوتاه ترین را. هنگام نگاه کردن انسان به این دو رنگ، لنز چشم برای تنظیم زوم تغییر اندازه میدهد. اما چون فرکانس های رنگی این دو رنگ با هم خیلی تفاوت دارد باعث خستگی چشم و ایجاد سردرد برای بیننده میشود.
سایت هایی که از از سایه های گوناگون آبی یا رنگ آبی و سفید استفاده میکنند بیشتر از بقیه، مردم پسند بنظر می آیند. چرا ؟ آبی آرامش، استواری، امید داشتن و دانایی و بخشندگی را عرضه میدارد. مردم ذاتا به سایت های آبی رنگ سریعتر اعتماد میکنند. متن های آبی رنگ بیشتر در ذهن مردم به یاد میماند. ترکیب آبی و سفید و بنفش نجابت و اصالت را در ذهن انسان میسازد.
خدا را شکر که سایت های زرد رنگ زیاد نیستند. با وجود اینکه رنگ زرد نشان از جمع شدگی و تمرکز است، اما بسیار سخت و مشکل در چشم آنالیز میشود. رنگ اطاق را زرد کنید: نتیجه این میشود که بچه ها گریه بیشتری میکنند و بزرگتر ها سریعتر عصبانی میشوند. رنگ زرد یک رنگ حسی و چشم فریب است و استفاده آن در میزان کم بسیار جذاب و خوش دید خواهد بود.
بذار کمی درباره نارنجی حرف بزنیم ،نارنجی باعث میشه که اجناس گرون قیمت در نظر افراد مناسب و خوب جلوه کند. نارنجی روشن تر سخت تر در چشم دیده میشود. و به عنوان متن ها و بک گراند صفحه پیشنهاد نمیشود. مقدار کمی نارنجی کمرنگ میتونه کمک کنه که یه سایت شاد و دلچسب بسازید .

 عمل و عکس العمل:
رنگ روی حس ما و ادراک ما و عکس العمل ما تاثیر میگذارد. یک بیننده با آگاهی از سایتتان وارد سایت شما شده است، حال شما باید او را همچنان سر شوق نگه دارید. شما  الی  ثانیه وقت دارید تا او را از لحاظ بصری جذب کنید. با استفاده از رنگ شما میتوانید حس خوش آمد گویی و راحتی و اعتماد را به بیننده منتقل کنید. اگر شما گرافیک های یک سایت را تغییر دهید در اصل زبان گفتگوی تصویری آن را عوض کرده اید و بدین سان است که عکس العمل متفاوتی از بازدیدکننده سایت سر میزند.
قرار دادن یک محصول که با آب سر و کار دارد (مثل لباس شنا و ... ) در زمینه بنفش و نارنجی قدرت فروش آن را کاهش میدهد. رنگ های بنفش و نارنجی بطور سریع با آب و طبیعت ارتباط ندارند و یک ادراک غلط به بیننده منتقل میکنند. قرار دادن همان محصول در رنگ آبی یا سبز باعث افزایش جذابیت آن محصول میشود.
سایت هایی که اصطلاحا سایت های رنگین کمانی هستند و از همه جور رنگ در هم استفاده کرده اند کمترین زمان بازدید توسط بیننده ها را دارند و بیننده خیلی سریع ازین سایت ها خارج میشود . زیرا چشم برای دیدن رنگ های گوناگون زوم های گوناگونی میکند و زود خسته میشود. (سایت هایی که رنگ سفید در آنها غالب است و مقدار خیلی کمی از دیگر رنگ ها در آن در بخش های گوناگون دیده میشود جزو این دسته نمیشوند). هر چه تعدد رنگ ها کم شود مدت زمان ماندن بازدید کننده در صفحه زیاد میشود. یک نکته در استفاده از رنگ های گوناگون اینه که حداکثر از  رنگ استفاده کنید و آنها را همگی از رنگ های گرم یا سرد استفاده کنید و زمینه را سفید بگذارید. این کار چشم ها را خسته نمیکند و سایت های کودکان که میخواهند با استفاده از رنگ های گوناگون محیط شادی را ایجاد کنند اگر ازاین روش استفاده کنند فروش بهتری دارند.

 یک واقعیت انکارناپذیر
یکی از اصول بسیار مهم و کلیدی در طراحی صفحات وب، توجه به اصل رنگ بندی صفحات و استفاده از رنگ های مکمل و ترکیبی مطلوبی است که کاربران بتوانند بر اساس اصل سهولت و جذابیت صفحه ، به مشاهده مطالب آن بپردازند. این که چه رنگی متناسب سایت های وب است، پرسشی است که کارشناسان وب ، خیلی پاسخ جامع و کاملی برای ان ارایه نکرده اند و کم تر متخصصات طراحی وب به مسیله روان شناسی رنک ها در طراحی سایت ، توجه کرده اند.
اما به هر حال یک اصل کلی وجود دارد که می گوید: در رنگ بندی یک صفحه، باید به این موضوع توجه شود که این رنگ قرار است در چه صفحه ای و با چه موضوعی به کار رود. یعنی اصل توجه به عملکرد و موضوعیت سایت، در رنگ بندی مطالب مهم است، سایت های دولتی و به طور کل، سایت هایی با بازدیدکننده بسیار بالا، معمولا از رنک سفید برای زمینه صفحات و رنگ آبی برای لینک های صفحه و رنگ بنفش برای لینکهای مشاهده شده که به عنوان default برنامه فرانت پیج نیز به کار می رود ، استفاده می کنند.
سایت هایی که بیش تر جنبه شخصی دارند، از رنگ های مکمل استفاده می کنند. مثلا رنگ سبز پر رنگ در کنار سرمه ای، جذابیت خاصی به سایت هایی با موضوعیت بازرگانی می دهد. و یا در طراحی سایت های کودکان، از رنگ های خیلی شاد استفاده می شود.
به هر حال توجه به کارکرد کد رنگ ها در طراحی صفحات وب از اهمیت مهمی برخوردار است. در ادام این مطلب، فقط قصد یادآوری نوع روان شناسی هر رنگ درمخاطبان از دید روان شناسان داریم و فعلا در مورد این که چه نوع رنگی برای چه سایتی مناسب است، صحبت نمی کنیم. اگر چه این توضیحات، خود نیز بیان گر استنتاجات خوبی هستند که وب مسترها را در گرافیک سایت، به خوبی هدایت می کند.

 رنگ های گرم و سرد:
رنگ های گرم تشکیل شده اند از: زرد، نارنجی، قهوه ای، زرد-سبز و نارنجی- قرمز. یعنی رنگ هایی که با پاییز در تعامل هستند. بطور کلی رنگ های گرم گرایش به هیجان و تکاپو دارند. بسیاری از مردم مقدار کم از این رنگ ها را می پسندند. بنفش و سبز رنگ های واسط هستند که نه گرم و نه سردند و وابسته به میزان رنگ قرمز یا زردی هستند که در رابطه با رنگ آبی در آنها بکار رفته است. اگر رنگ آبی آن کم تر باشد بیشتر شبیه رنگ های گرم بنظر میرسد.
رنگ های سرد عبارتند از: آبی، سبز، صورتی ها، بنفش ها، آبی-سبز ها، سرخابی ها و آبی-قرمز ها. رنگ هایی که بیشتر با بهار و تابستان در تعامل هستند. رنگ های سرد آرامش بخش هستند و محبوبیت بیشتری نزد مردم دارند. طراحی یک سایت با رنگ های گرم و سرد باعث گیج شدن بیننده میشود و باعث میشود سایت شلوغ و بی نظم و غیر قابل اعتماد جلوه کند. طراحان سایت معمولا متوجه نمیشوند که ترکیب رنگ هایشان گرم و سرد است. استفاده از چرخه رنگ ها مفید است. دایره رنگ رنگ های اصلی (آبی و قرمز و زرد) و رنگ های ثانویه ( نارنجی و سبز و بنفش) را نشان میدهد. ترکیب دو رنگ اصلی یک رنگ ثانویه میسازد. تمامی رنگ ها از ترکیب سیاه و سفید با رنگ های اصلی بوجود آمده اند.
امیدواریم با ترکیب درست رنگ ها، وب سایت هایی جذاب تر طراحی کنید.

 یک بهترین رنگ نداریم!
در مدیریت نوین یک اصل پذیرفته شده وجود دارد که یک بهترین شیوه مدیریت در کار وجود ندارد. ترکیب و هماهنگی و استقرار یک نظام در رنگ بندی صفحات وب نیز ، چنین رویکردی دارد. تجربه و نوع علاقه و هنر web designer هست که سایتی را برای ما جذاب و سایتی دیگر را next می کنیم. نکاتی که می بایست در زمان طراحی گرافیکی سایت در نظر داشته باشیم به شرح زیر هستند :
1) اثر روان شناسی رنگ
2) قابلیت خواندن متون صفحات سایت . مثل سایت : (www.irna.com)
3) رنگ متمم رنگهای انتخابی برای بک گراند، گرافیک ها، لینک ها و متون (مثل سایت http://www.HiGrade.ir)
4) وجود تطبیق رنگی بین لوگوها و آرم های صفحات با رنگ بندی متون و مطالب به کار گرفته شده (مثل سایتhttp://www.karvarz.com)
5) توجه به نوع مخاطب و بازدیدکننده بخش های مختلف سایت . سایتی مانند یاهو ، که روزانه میلیون ها مخاطب دارد و از صدها بخش متنوع تشکیل شده است ، برای هر بخش خود از یک چیدمان و رنگ بندی خاصی در طراحی صفحات اکتیو ، استفاده کرده است . مثلا بخش کودکان یاهو با بخش بازرگانی ان بسیار تفاوت دارد

 پنج اصل مهم
لیست زیر مشخصه هایی از رنگ ها را که هنگام طراحی باید مدنظر داشته باشید بیان میکند:
1) رنگ ها اثر زیادی روی احساسات ما در  ثانیه اول دیدن میگذارند .
2) اثر رنگ میتواند بیننده را ترغیب به خرید یک جنس از شما کند.
3) رنگ ها رفتار ما را در برابر یک موضوع فقط تشدید نمیکنند ، بلکه اثر خود را کاملا در رفتار ما نشان میدهند .
4) اثر گذاری رنگ در فرهنگ های مختلف گوناگون است !
5) هر رنگ به تنهایی یک پیام مخصوص به چشم بیننده میفرستد .به قول مک لوهان ، رسانه همان پیام است !

 روان شناسی رنگ ها
به طور کل، رنگ ها دارای خصیصه های خاصی هستند که در زیر به بخشی از این مولفه های موجود در رنگ ها اشاره شده است:
 سفید:
اشاره دارد به صداقت، پاکیزگی، صمیمیت، ملایمت و معاصر بود ن چیزی. سفید بهترین رنگ برای بک گراند های وب است. در تجارت سفید رنگ خستگی گیر و انرژی بخش است.
 سیاه:
اشاره دارد به ظرافت، قدرت، دلیری، شهامت، فریبندگی، شیطان، مهارت و باستان. مشکی برای رنگ متن روی یک پس زمینه روشن ایده آل است. این رنگ بعنوان رنگ پس زمینه چشم را خسته میکند.
 قرمز:
توانایی، هیجان، احساسات شدید، سرعت، خطر و تهاجم. این رنگ از بیننده توجه به خود را طلب میکند. در تجارت بمعنی وام و بدهی است. این رنگ شدید ترین رنگ احساس است و ضربان قلب و تنفس را تسریع میکند.
 آبی:
امنیت ، اعتماد، مسیولیت پذیری، سرما، ایمان، وفاداری، وابستگی وجاه و جلال. آبی دومین رنگ عوام پسند است. در تجارت بمعنای ضمانت مالی است .
 سبز:
تندرستی، فراوانی، حاصلخیزی، آزادی، شفا و بهبودی، طبیعت، پیشرفت، حسادت و خونسردی. در تجارت بیانگر مقام و ثروت است. این رنگ در چشم ها راحت تر از همه دیده میشود.
 قهوه ای:
تاثیر گذاری، متانت، توانگری مالی و کمک کننده بودن. قهوه ای رنگ کره خاکی ماست و در طبیعت بسیار فراوان است.
 خاکستری:
صمیمیت زیاد، اعتبار و نفوذ و عملی بودن. در تجارت بمعنای سنت گرایی است .
 صورتی:
ملایمت، شیرینی، ظرافت و زنانگی، خوب بودن، بی گناهی و پرورش کودک .
 بنفش:
وقار، معنویت، شاهانه بودن، عیش و نعمت، دارایی، اعتبار و نفوذ، سوگواری و مهارت. در تجارت بزرگ نشان دادن است. بنفش طرفداری از سبک های هنرمندانه است.
 نارنجی:
سرزندگی و شوخی، لذت و خوشگذرانی، تعادل گرمایی، تشویق کردن، چالاکی و نیرو، تحمل و بلند همتی.
 زرد:
نور خورشید، گرمی، خوشی، نامردی، ترسویی و حسادت. در تجارت درخواست از نوع روشنفکرانه است و برای تاکید نیز خوب است. زرد باعث افزایش تمرکز شده، سوخت و ساز را زیاد میکند و سخت ترین رنگ برای چشم هاست.
 طلایی:
نشانگر گران بودن و پرستیژ است .
 نقره ای:
سرما، علمی بودن و اعتبار و پرستیژ است .
پس وقتی میخواهید رنگی انتخاب کنید باید درباره بازار نهایی کار خود باندیشید. چه احساساتی را میخواهید برانگیخته کنید؟ اول کمی درباره چشم انداز احساسی هدفتان فکر کنید و نیز پیامی که از راه دید میخواهید منتقل کنید.
بعد رنگ خود را انتخاب کنید ! توجه داشته باشید که گرافیک صفحات وب، امروزه نقش زیادی را در ارایه دکترین رفتار سازمانی الکترونیکی مراکز رسانه ای غرب به مخاطبان در اختیار دارند وLOGO ، BANNER ، TIZER ها، فوق العاده در تحکیم مفاهیم به مخاطبان وبی موثر هستند.


[ دوشنبه 92/9/4 ] [ 5:20 عصر ] [ مریم زارع احتشامی ]

[ نظر ]

<      1   2   3